Dan ben je een eind van "het padje" af!

Als kinderen in de praktijk komen, dan komen ze samen met één van hun ouders/begeleiders. Meestal vertellen die waarom ze een afspraak hebben gemaakt. Soms kun je een onhandige vraag stellen. Zo ook ik! Op mijn vraag: "En wie ben jij?" bedoelde ik eigenlijk: "hoe heet jij ook alweer?" Soms ben ik bij de eerste ontmoeting even kwijt of een kind bijvoorbeeld Rob of Ron heet. Ik verwachtte dan ook een naam, of wat ook kan, "weet ik niet", of "ik begrijp de vraag niet". Dan kun je je onhandigheid herstellen.

Bij het antwoord: "ik ben een probleem" schrok ik in eerste instantie, maar meteen daarna ging de vlag uit. Dit was zó duidelijk.

Verder ...>>

Over Ethotherapie

Ethologica is 20 jaar een praktijk voor Haptotherapie geweest. Door de veranderingen in het zorgstelsel besloot ik te stoppen. Letterlijk daags voor ik de definitieve stap zou zetten, had ik nog een gesprek. Feitelijk ging dat over mijn grote stap om op te geven waar mijn hart lag: kinderen helpen weer zichzelf te zijn en dat graag vóór dat ze op de vraag "En wie ben jij?" antwoorden: "ik ben een probleem!"
En de opmerking: "Ik snap jou niet! Dat je wilt stoppen, dat is je eigen beslissing, maar waarom ga je je niet helemaal specialiseren in juist de problematiek van deze kinderen. Je hebt zoveel te bieden! Daar ligt toch je hart; daar zit toch je kracht!"

En zo kan het gebeuren, dat stoppen weer starten wordt. Ik heb alles uit de kast gehaald wat ik aan kennis en ervaring had opgeslagen en daaruit gekozen wat het beste bij mij paste om mee verder te gaan. Met dat resultaat ben ik gaan kijken welke therapievorm bij de mijne aansloot. Die kon ik niet vinden, dus bleef er maar één mogelijkheid over: een eigen therapie. En het zal niemand meer verbazen: het werd Ethotherapie.

Door de veranderende maatschappelijke ontwikkeling besloot ik niet meer alleen te willen werken. Maar ... waar kon ik iemand vinden die zou kunnen en willen werken volgens mijn theorieën?
En ook nu, zoals wel vaker, bleek de oplossing dichterbij dan ik dacht: Kenrick, de tekenaar van Ethje, wilde graag met mij samen verder. Dat betekende wel, dat hij in opleiding moest. Dat is helemaal goed gegaan. Nu zijn er dan ook al twee ethotherapeuten, die samen en ook onafhankelijk van elkaar kunnen werken.