Enkele opmerkingen vooraf:



Ik ben als gedragsbioloog opgeleid. Toen ik de cursus Haptonomie ging volgen, bleek ik één van de weinigen te zijn, die niet in de gezondheidszorg werkzaam was: een vreemde eend in de bijt. Ik denk dat het goed is, dat je zo nu en dan met andere ogen naar je eigen werk kijkt. Ik ben voor het eerst in contact gekomen met een ander werkveld en dat werkveld met mij. Laten we hopen dat het voor beide leerzaam is.

Voor U verder leest wil ik U enkele woorden ter overdenking meegeven. Ze zijn niet van mezelf afkomstig, alleen weet ik ook niet meer wie ze wel geschreven heeft, maar dat is nu onbelangrijk.

"Creativiteit is tenslotte: niet meer weten waar je het citaat vandaan hebt."

Als u tevreden bent over uw eigen werkwijze, is interdisciplinariteit voor U van weinig belang.

Houd er rekening mee dat mensen uit verschillende disciplines onvergelijkbare grootheden produceren: de niveaus van analyse sluiten niet op elkaar aan.

Gebruik onderzoekers uit andere disciplines vooral om uw eigen problemen te herzien.

Gebruik anderen om de beperkingen van uw eigen aanpak beter te herkennen.

Daag anderen uit om sprekende voorbeelden van hun manier van denken te geven: metaforen en beelden vormen goede hulpmiddelen om uw eigen manier van denken te ontwikkelen.

Doe alsof (maar stop daar op tijd weer mee): doe alsof een situatie bepaalde kenmerken heeft; doe alsof U op een ander gebied werkt (ook al snapt U maar weinig van dat terrein).

Spring met behulp van anderen zo nu en dan even buiten uw vertrouwde denkkader. Daarna kunt U rustig weer naar het oude vertrouwde terugkeren: U bent nu toch niet meer helemaal de oude. En dat is plezierig: een goede onderzoeker moet telkens een beetje naïef naar de werkelijkheid kijken.

Ik wens U veel leesplezier toe.

Vorige  Volgende


.